17% wzrost sprzedaży mieszkań w III kwartale 2012 roku _1

Grupa Kapitałowa INPRO podsumowała wyniki sprzedaży za III kwartał br. Zanotowano wysoki 17% wzrost w stosunku do analizowanego okresu roku ubiegłego, podpisując łącznie 122 przedwstępnych umów na sprzedaż mieszkań (brutto). Wartość sprzedaży brutto wzrosła o 6% r/r i wyniosła 39,47 mln zł (liczona na podstawie podpisanych umów przedwstępnych na sprzedaż brutto).

Od lipca do września 2012 roku Grupa Kapitałowa INPRO sprzedała łącznie 122 mieszkań i domów brutto (w rozumieniu umów przedwstępnych). Jest to o 17% więcej od wyniku uzyskanego w III kwartale roku ubiegłego, kiedy to podpisano 104 umowy na sprzedaż lokali mieszkalnych (brutto). Wartość sprzedanych mieszkań w analizowanym okresie wyniosła 39,47 mln zł brutto i była wyższa o 2,24mln zł od wartości uzyskanej od lipca do września roku 2011, kiedy to ukształtowała się na poziomie 37,23 mln zł.

podpisane umowy przedwstępne III kwartał 2011
III kwartał 2011 III kwartał 2012 zmiana w %
w sztukach brutto 104 122 17%
wartość brutto w zł 37,23 mln 39,47 mln 6%

Sprzedaż lokali mieszkalnych Grupy Kapitałowej INPRO

Bardzo dobry wynik w III kwartale br. osiągnęła również spółka INPRO SA, która sprzedała łącznie 104 mieszkania i domy brutto (w rozumieniu umów przedwstępnych). Jest to 32% wzrost r/r. W okresie od lipca do września roku 2011 INPRO SA podpisała 79 umów na sprzedaż lokali mieszkalnych (brutto).

„Wynik sprzedaży w III kwartale 2012 był znacznie lepszy niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Wpłynęła na to bardzo dobra sprzedaż w sierpniu oraz we wrześniu. Zasadniczą rolę odegrało dopasowanie inwestycji do wymagań klientów, w szczególności w zakresie konkurencyjnych cen, atrakcyjnych lokalizacji oraz przemyślanych rozkładów mieszkań. Oczekujemy, że IV kwartał będzie równie dobry, tym bardziej iż szykujemy bardzo ciekawe nowe inwestycje w naszej ofercie mieszkań.” – mówi Rafał Zdebski, Dyrektor handlowy INPRO SA.