22% wzrost sprzedaży mieszkań w 2011 roku

Inpro S.A., jeden z czołowych trójmiejskich deweloperów, notowany na GPW w Warszawie, podsumował wyniki sprzedaży za 2011 rok. Spółka zanotowała wysoki 22% wzrost w stosunku do roku ubiegłego, podpisując łącznie 405 przedwstępnych umów na sprzedaż mieszkań (brutto). Wartość sprzedaży brutto wzrosła o 16% w stosunku do roku 2010 i wyniosła 155 mln zł (liczona na podstawie podpisanych umów przedwstępnych na sprzedaż brutto). Na tym tle dobrze wypadł IV kwartał ze sprzedażą 107 mieszkań (brutto) o wartości 41 mln zł brutto. Tym samym Inpro przekroczyło o 4% plan na cały 2011 rok, który zakładał sprzedaż 390 mieszkań brutto.

Od stycznia do grudnia 2011 roku Inpro S.A. sprzedała łącznie 405 mieszkań i domów brutto (w rozumieniu umów przedwstępnych). Jest to o 22% więcej od wyniku uzyskanego w roku ubiegłym, kiedy to Spółka podpisała 331 umów na sprzedaż lokali mieszkalnych (brutto). Wartość sprzedanych mieszkań w analizowanym okresie wyniosła 155 mln zł brutto i była wyższa o 21 mln zł od wartości uzyskanej w roku 2010, kiedy to kształtowała się na poziomie 134 mln zł.

Podpisane umowy przedwstępne
rok 2011 rok 2010
zmiana  w %

w sztukach      brutto

405  331  22%

wartość brutto

155mln  134mln  16%

„Miniony rok pod kątem sprzedażowym oceniamy bardzo dobrze. Nasze inwestycje spotkały się z dużym zainteresowaniem wśród klientów, mimo sporej konkurencji na trójmiejskim rynku deweloperskim. Przekroczyliśmy zakładany plan sprzedaży mieszkań na 2011 rok o 4%, a 22% wzrost sprzedaży w stosunku do roku 2010 jest lepszy od oczekiwań. Zasadniczą rolę w tym sukcesie odegrało dopasowanie inwestycji do rosnących wymagań klientów, w szczególności w zakresie konkurencyjnych cen, atrakcyjnych lokalizacji oraz przemyślanych rozkładów mieszkań. Niebagatelne znaczenie miała również intensywna praca naszego zespołu” – mówi Piotr Stefaniak, Prezes Zarządu Inpro S.A.

Na wynik sprzedaży w 2011 roku wpłynęło w znacznym stopniu wprowadzenie w III kwartale 2011 roku do sprzedaży 246 lokali mieszkalnych w kolejnych czterech projektach:

City Park w Gdańsku – wprowadzenie do sprzedaży 84 lokali mieszkalnych z budynku C. City Park to osiedle sześciu jedenastokondygnacyjnych budynków z 504 lokalami, zlokalizowane na gdańskiej Zaspie.

Osiedle Jabłoniowa w Gdańsku - wprowadzenie do sprzedaży 95 lokali mieszkalnych z budynków F, G i H należących do II etapu inwestycji. Osiedle Jabłoniowa to inwestycja dziesięciu czterokondygnacyjnych budynków mieszkalnych.

Osiedle Chmielna Park w Gdańsku – wprowadzenie do sprzedaży 57 nowych lokali mieszkalnych z etapu A. Osiedle Chmielna Park zlokalizowane jest na Wyspie Spichrzów Starego Miasta w Gdańsku.

Golf Park – wprowadzenie do sprzedaży 10 domów z etapu B inwestycji. Osiedle domów jednorodzinnych i bliźniaczych zlokalizowane w starannie wyselekcjonowanym miejscu przy jeziorze w Tuchomiu.