Grupa Inpro odnotowała w 2012 roku 23% wzrost przychodów ze sprzedaży

Grupa Kapitałowa Inpro, jeden z czołowych trójmiejskich deweloperów notowany na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, podsumowała wyniki za 2012 rok. Grupa wypracowała skonsolidowany zysk netto na poziomie 18 mln zł, przy osiągniętych przychodach ze sprzedaży w wysokości 161 mln zł. Rentowność netto odnotowano na poziomie 11%.

Skonsolidowane przychody ze sprzedaży wypracowane w 2012 roku przez Grupę Kapitałową Inpro wzrosły o 23% w stosunku do 131,1 mln zł uzyskanych w 2011 roku. Zysk netto w 2012 roku zwiększył się o 2% w porównaniu do roku 2011, kiedy to osiągnięto 17,7 mln zł.

Na poziomie jednostkowym Spółka Inpro S.A. zanotowała bardzo dobry wynik przychodów ze sprzedaży, który wzrósł o 32% do wartości 158,8 mln zł wobec 120,2 mln zł uzyskanych w roku 2011. Zysk netto w 2012 roku zmniejszył się o 11% do wartości 17,0 mln zł, w porównaniu do 2011 roku.

„Pod kątem sprzedażowym miniony rok oceniamy dobrze. Pomimo słabszej koniunktury w sektorze, nasze inwestycje spotkały się z zainteresowaniem wśród klientów. W 2012 roku Grupa Inpro sprzedała łącznie 411 mieszkań i domów brutto o łącznej wartości 128 mln zł. W aktualnej ofercie na koniec 2012 roku mieliśmy 555 lokali i zamierzamy cyklicznie wprowadzać do sprzedaży nowe inwestycje. W 2013 roku zakładamy uzyskanie wyników finansowych na podobnym poziomie jak w roku ubiegłym.” – mówi Piotr Stefaniak, Prezes Zarządu Inpro S.A.

W 2012 roku Grupa Inpro przekazała swoim klientom 409 lokali wobec 333 rok wcześniej, czyli o 23% więcej. Kluczowy był czwarty kwartał w którym przekazano aż 270 lokali. Istotny wpływ na wyniki finansowe Grupy Kapitałowej Inpro miały trzy projekty inwestycyjne, które oddano do użyłkowania pod koniec 2012 roku: Kwartał Kamienic, osiedle Jabłoniowa budynki A-H oraz osiedle City Park budynek A. Do dnia 31.12.2012 roku nie udało się oddać do użytkowania budynku B na osiedlu City Park, w związku z czym całość przychodów na około 20 mln zł z dotychczas zawartych umów zostanie zaksięgowana w roku 2013.

W roku 2012 Grupa Kapitałowa Inpro realizowała 8 projektów: Osiedle Golf Park, Osiedle Wróbla Staw Domy w Gdańsku, Osiedle Wróbla Staw Mieszkania w Gdańsku, Kwartał Kamienic w Gdańsku, City Park w Gdańsku, Chmielna Park w Gdańsku, Osiedle Jabłoniowa w Gdańsku oraz Osiedle Leszczynowe w Gdańsku. Dodatkowo Spółka Inpro S.A., jako główny wykonawca, prowadzi budowę zespołu hotelowo-apartamentowego w Mikołajkach, w tym budowę 26 apartamentów na sprzedaż, bardzo atrakcyjnie usytuowanych na Wyspie Ptasiej na jeziorze Mikołajskim.

W 2013 roku Grupa Kapitałowa Inpro zamierza umacniać swoją silną pozycję w dotychczasowych sektorach działalności, w tym przede wszystkim na rynku deweloperskim. Spółka Inpro będzie koncentrować się na rynku trójmiejskim w segmencie mieszkań o podwyższonym standardzie. Wysoki popyt na mieszkania z segmentu mieszkań popularnych w 2011 i 2012 roku spowodował, iż Grupa będzie kontynuowała rozwój działalności deweloperskiej również w tym segmencie.

Grupa planuje dalszy rozwój działalności hotelowej, zwłaszcza w segmencie ekskluzywnych hoteli z apartamentami w prestiżowych, unikalnych lokalizacjach, takich jak projekt w Mikołajkach, który zostanie uruchomiony w 2013 roku. Finalizowana jest także rozbudowa hotelu Dom Zdrojowy w Jastarni. Kompleks jest rozbudowywany o dużą salę konferencyjno – bankietową dla 200 osób oraz dodatkowe pokoje hotelowe, w celu rozszerzenia oferty m.in. dla zorganizowanych grup biznesowych.