Grupa INPRO odnotowała w I kwartale 2013 roku ponad 240% wzrost zysku netto

Grupa Kapitałowa INPRO, jeden z czołowych trójmiejskich deweloperów notowany na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, podsumowała wyniki za I kwartał 2013 rok. Skonsolidowane przychody ze sprzedaży wzrosły licząc rok do roku o 104% do 53,8 mln zł. Zysk brutto powiększył się o 211% do 9,6 mln zł. Zysk netto narastająco po trzech pierwszych miesiącach br. osiągnął poziom 7,6 mln zł.

Mimo trudnych warunków na krajowym rynku deweloperskim, Grupa Kapitałowa INPRO osiągnęła w I kwartale br. bardzo dobre wyniki finansowe. Wypracowano skonsolidowane przychody ze sprzedaży na poziomie 53,8 mln zł, co oznacza wzrost o 104% w stosunku do 26,4 mln zł uzyskanych w analogicznym okresie roku ubiegłego. Zysk netto w trzech pierwszych miesiącach br. zwiększył się z 2,2 mln zł do 7,6 mln zł, czyli o ponad 240% r/r.

Na poziomie jednostkowym Spółka INPRO S.A. zanotowała również bardzo dobry wynik. Przychody ze sprzedaży wzrosły o 131% do 60,0 mln zł w odniesieniu do 26,1 mln zł wypracowanych pierwszych trzech miesiącach 2012 roku. Zysk netto w I kwartale 2013 roku powiększył się o 221% do kwoty 9,2 mln zł.

„Pierwsze trzy miesiące roku 2013 oceniamy dobrze. Nasze projekty mieszkaniowe, pomimo spowolnienia gospodarczego, wysokiej podaży na rynku mieszkaniowym oraz likwidacji programu Rodzina na swoim, spotkały się z zadowalającym poziomem zainteresowania ze strony klientów” – mówi Piotr Stefaniak, Prezes Zarządu INPRO SA.

Znaczący wpływ na wyniki finansowe Grupy Kapitałowej INPRO miały wydania mieszkań w I kwartale br. z nowego projektu City Park budynek B oraz Wróbla Staw domy jednorodzinne. W analizowanym okresie Grupa przekazała łącznie 156 lokali mieszkalnych i było to o 126% więcej niż w I kwartale 2012 roku, kiedy to wydano 69 mieszkań. Najlepiej przedstawia się marzec 2013 r., w którym klucze do nowych mieszkań otrzymało 82 właścicieli. Pierwszy kwartał bieżącego roku był również bardzo dobry dla INPRO SA, która przekazała łącznie 148 mieszkań, czyli o 164% więcej niż w I kwartale 2012, kiedy to wydała 56 lokali mieszkalnych. Również tutaj bardzo dobrym miesiącem okazał się marzec, w którym przekazano 79 mieszkań.

Przeważająca część przychodów Spółek INPRO i DOMESTA przypadać będzie jednak na drugą połowę 2013 roku, kiedy to, przy założeniu braku opóźnień w procedurach administracyjnych związanych z uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie, zrealizowane zostaną następujące projekty:
• Osiedle Leszczynowe- budynek nr 9 i 10
• Osiedle Jabłoniowa- budynki I, J
• Chmielna Park – budynek A
• City Park- budynki C i D
Przychód z wymienionych powyżej projektów, który zostanie zaksięgowany w 2013 roku, powinien być w przedziale 60-70 mln zł.

Do końca III kwartału 2013 roku INPRO SA planuje wprowadzić do sprzedaży nowe inwestycje, które znacząco zwiększą oraz uatrakcyjnią aktualną ofertę. Są to między innymi Kwartał Uniwersytecki (215 lokali) oraz City Park budynek E (86 lokali). Spółka nosi się także z zamiarem wprowadzenia do oferty pierwszych lokali z II etapu projektu Wróbla Staw Mieszkania.
Do końca marca 2013 r. INPRO SA przystąpiła do realizacji nowego projektu deweloperskiego Czwarty Żagiel. Budynek obejmuje 136 lokali mieszkalnych o powierzchniach od 29,5 do 115,6 mkw. Jest to pierwsza inwestycja Spółki z rachunkiem powierniczym otwartym.

W I kwartale br. Grupa Kapitałowa INPRO podpisała łącznie 81 umów przedwstępnych na sprzedaż brutto, w tym Spółka INPRO 75 umów brutto. Wyniki sprzedaży z I kwartału 2013 roku były niższe od uzyskanych w pierwszych trzech miesiącach 2012 roku odpowiednio o 24% i 20%. Największym zainteresowaniem klientów cieszyły się dwie inwestycje - City Park ze względu na atrakcyjną lokalizację oraz Osiedle Jabłoniowa z uwagi na konkurencyjne ceny.