Grupa Inpro podsumowała wyniki finansowe za rekordowy 2015 rok

Grupa Kapitałowa Inpro, jeden z czołowych trójmiejskich deweloperów notowany na GPW w Warszawie, podsumowała wyniki za 2015 rok. Skonsolidowany zysk netto  wyniósł 25,8 mln zł przy osiągniętych przychodach ze sprzedaży w wysokości 211,0 mln zł. Wartość sprzedanych przez Grupę mieszkań wyniosła ok. 229 mln zł brutto. W 2016 roku Grupa Inpro zamierza wprowadzić do oferty blisko 750 nowych mieszkań i domów i utrzymać sprzedaż na wysokim poziomie.

Grupa Inpro w 2015 roku wypracowała skonsolidowane przychody ze sprzedaży na poziomie 211,0 mln zł, czyli o blisko 43% więcej niż w roku 2014. Wypracowany zysk netto stanowi 12% przychodów ze sprzedaży w porównaniu z 6% w roku poprzednim i wyniósł prawie 26 mln zł.

„Branża deweloperska odnotowała kolejny bardzo udany rok, rekordowy pod względem sprzedażowo-inwestycyjnym. Wysoki popyt na mieszkania był generowany przez kilka czynników: utrzymujące się tempo wzrostu gospodarczego, niskie stopy procentowe, wzrost przeciętnego wynagrodzenia brutto, dostosowanie oferty sprzedażowej deweloperów do warunków programu „Mieszkanie dla Młodych”, zwiększenie wolumenu zakupu mieszkań w celach inwestycyjnych” – powiedział Piotr Stefaniak, Prezes Zarządu Inpro SA.

Grupa Inpro wykorzystała swój potencjał w sprzyjających warunkach rynkowych i uzyskała w 2015 roku najwyższy w swej historii poziom przedsprzedaży. Grupa sprzedała w ubiegłym roku łącznie 545 mieszkań i domów netto (w rozumieniu umów przedwstępnych uwzględniających rezygnacje), czyli o 29% więcej niż w 2014 roku, w tym Inpro SA - 444 lokale. Wartość sprzedanych przez Grupę mieszkań w 2015 roku wyniosła ok. 229 mln zł brutto i była wyższa o 29% od wartości uzyskanej w roku 2014.

W 2015 roku Grupa Inpro przekazała 556 lokali w porównaniu do 334 w 2014 roku, co stanowi wzrost o 66%. W poprzednim roku oddano do użytkowania w sumie aż 8 projektów: City Park budynek E i F, Osiedle Wróbla Staw mieszkania etap II i I, Chmielna Park budynek B oraz łącznie 14 domów jednorodzinnych na osiedlach Wróbla Staw i Golf Park. Przedsiębiorstwo Budowlane Domesta Sp. z o.o. oddało w tym okresie dwa budynki o numerach 12 i 14 na Osiedlu Leszczynowym. Jednocześnie Grupa Inpro w 2015 roku wprowadziła do sprzedaży 547 lokali (dla porównania w 2014 roku jedynie 157 lokali).

W 2016 roku Grupa Inpro planuje wprowadzić do oferty 737 nowych mieszkań i domów. Z początkiem bieżącego roku wprowadzono do oferty 151 mieszkań z I etapu osiedla Harmonia Oliwska oraz 6 domów jednorodzinnych na osiedlu Golf Park. Kolejne inwestycje, które trafią do sprzedaży to: Osiedle Optima w Gdańsku (192 lokale), Osiedle Azymut w Gdyni (200 lokali) Osiedle w Gdańsku Łostowicach (łącznie 94 lokale) oraz kolejne budynki na Osiedlu Leszczynowym (łącznie 94 lokale).