Grupa INPRO poprawia wyniki i zwiększa sprzedaż

W I półroczu 2018 r. skonsolidowane przychody ze sprzedaży Grupy INPRO osiągnęły poziom 106,5 mln zł i tym samym wzrosły o 30,1% w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego. Grupa utrzymała wysoką rentowność osiągając marżę brutto ze sprzedaży na poziomie blisko 30%. Jednocześnie w I półroczu 2018 roku zanotowała wysoką sprzedaż mieszkań podpisując 445 umów, co stanowi wzrost o 68% w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego.

Grupa INPRO wypracowała skonsolidowane przychody ze sprzedaży na poziomie 106,5 mln zł netto, czyli o 30,1% wyższe niż w I półroczu 2017 roku. Zysk brutto ze sprzedaży w pierwszych sześciu miesiącach br. wzrósł o 8,9% i wyniósł 31,7 mln zł, a zysk netto osiągnął poziom 12,1 mln zł, co oznacza wzrost o 15,4% r./r.

W pierwszym półroczu 2018 roku Grupa Kapitałowa INPRO sprzedała łącznie 445 lokali (w rozumieniu umów przedwstępnych netto), to jest o 68% więcej niż w tym samym okresie 2017 roku. W samym drugim kwartale br. zakontraktowano łącznie 200 lokali, porównaniu do 131 umów z analogicznego okresu roku poprzedniego (wzrost o 53%). Spółka INPRO podpisała w tym okresie 144 umowy netto, to jest o 44 % więcej niż w roku 2017. Inwestycją, która cieszyła się największą popularnością była Harmonia Oliwska (etap II i etap III).

W okresie styczeń-czerwiec 2018 r. Grupa Kapitałowa INPRO przekazała łącznie 277 lokali (w tym INPRO S.A. wydała 166 lokali) i było to o 71% więcej niż w I półroczu 2017 roku.

Przeważająca część obrotów Spółek INPRO i DOMESTA przypadać będzie na drugą połowę 2018 roku, kiedy to, przy założeniu braku opóźnień w procedurach administracyjnych związanych z uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie, zrealizowane zostaną następujące projekty: Osiedle Nowa Niepołomicka (budynek nr 3), Osiedle Leszczynowy Staw (budynki nr 3, 5), Osiedle Harmonia Oliwska (etap II), Osiedle Kwartał Uniwersytecki 2, Osiedle Debiut (etap I) i domy jednorodzinne na osiedlu Golf Park.

W kwietniu 2018 roku INPRO SA rozpoczęła sprzedaż 72 mieszkań z III etapu Kwartału Uniwersyteckiego, w lipcu 4 domów jednorodzinnych na osiedlu Golf Park, a w sierpniu wprowadzono do sprzedaży 89 lokali na II etapie osiedla Debiut w Pruszczu Gdańskim. PB DOMESTA Sp. z o.o. wprowadziła do oferty budynek nr 6 i nr 7 na osiedlu Leszczynowy Staw (po 34 lokale), budynek nr 4 i nr 5 na osiedlu Nowa Niepołomicka (po 36 lokali) oraz budynek nr 3 i nr 6 na osiedlu Havlove (po 46 lokali). Do końca roku Grupa planuje jeszcze uruchomić sprzedaż w następujących lokalizacjach: Optima etap II w Gdańsku (200 lokali), Harmonia Oliwska etap IV w Gdańsku (174 lokali), Osiedle Wróbla Staw małe domy mieszkalne etap II (4 lokale), Osiedle Havlove w Gdańsku, budynek 1 (10 lokali), nr 4 (23 lokale), nr 5 (23 lokale). W sumie Grupa w 2018 r. planuje wprowadzić do oferty 831 nowych mieszkań i domów.