Inpro sprzedało już blisko 60% mieszkań z I etapu inwestycji Osiedle Jabłoniowa

Giełdowa spółka Inpro, jeden z czołowych trójmiejskich deweloperów, osiąga sukces w sprzedaży mieszkań pierwszego etapu inwestycji Osiedle Jabłoniowa. Blisko 60% lokali mieszkalnych w pięciu budynkach A - E zostało sprzedanych. Do dyspozycji kupujących pozostało tylko 52 lokali, spośród wszystkich 120 mieszkań zaplanowanych w pierwszym etapie inwestycji. Prace budowlane rozpoczęły się jesienią 2010 roku, natomiast oddanie budynków A-E planowane jest na koniec III kwartału 2012 roku.

Osiedle Jabłoniowa to kompleks dziesięciu czterokondygnacyjnych budynków zlokalizowanych w Gdańsku, z doskonałym dojazdem do centrum miasta oraz trójmiejskiej obwodnicy. Inwestycja obejmuje 264 mieszkań o powierzchni od 34 m2 do 77,5 m2 (z możliwością łączenia). Inwestycja wyróżnia się starannie zaplanowaną architekturą oraz ciekawie zaprojektowanymi terenami zielonymi i rekreacyjnymi, z placem zabaw dla dzieci oraz boiskiem funkcyjnym. Dla wygody mieszkańców zadbano także o naziemne miejsca postojowe oraz osobne pomieszczenie, zlokalizowane przy stanowisku ochrony, do przechowywania rowerów i skuterów. Według projektu, osiedle będzie wyposażone w ogrodzenie systemowe z całodobowym monitoringiem oraz instalację telewizji przemysłowej z możliwością dozoru z pomieszczenia dla ochrony.

Osiedle Jabłoniowa zostało zaprojektowane z myślą o osobach niepełnosprawnych. Mieszkańcy, w szczególności poruszający się na wózkach inwalidzkich, będą mieli zapewniony łatwy dostęp do budynków, dzięki bezpośredniemu, z poziomu parteru, wejściu do klatek schodowych. Osoby niepełnosprawne będą mogły również, bez ograniczeń technicznych, korzystać z terenów rekreacyjnych osiedla.

Prace budowlane I etapu inwestycji Osiedla Jabłoniowa rozpoczęły się w IV kwartale 2010 roku, natomiast zakończenie planowane jest koniec III kwartału 2012 roku. PUM całej inwestycji wyniesie 11.920 m2. Ceny mieszkań kształtują się w granicach między 3.800 zł 2 a 4.750 zł za m2. W cenę wliczone są koszty gruntu, tarasu, balkonu oraz ogrodu w mieszkaniach na parterach. Podatek VAT, zgodnie z obowiązującymi przepisami, wynosi 8% dla mieszkań, 8% dla miejsc postojowych naziemnych. W ofercie Osiedla Jabłoniowa znajdują się mieszkania spełniające kryteria rządowego programu „Rodzina na swoim”.