INPRO W GRONIE NAJWIĘKSZYCH FIRM POMORZA

Inpro S.A., jeden z czołowych trójmiejskich deweloperów, notowany na GPW, osiągnął wysoką pozycję w Rankingu TOP 100 Największych Firm Pomorza 2011 przeprowadzonego przez Polska Dziennik Bałtycki.

Pod względem rentowności netto Spółka zajęła 12. miejsce na 90 badanych firm, z rentownością netto za 2011 rok na poziomie 15,9%. Dynamika przychodów ze sprzedaży oszacowana na 116,3%, dała firmie silną 25. pozycję. Biorąc pod uwagę zysk brutto za 2011 rok na poziomie blisko 24 mln, spółka uplasowała się na 26. miejscu.

„Ubiegły rok był dla nas bardzo udany, stąd wysoka pozycja Inpro w rankingu TOP 100 jest uzasadniona. Szczególnie cieszy fakt, iż ranking jest rzetelnie opracowywany na podstawie wyników finansowych firm i wskazuje pozycję na rynku trójmiejskim oraz w branży na tle konkurencji.” – komentuje Piotr Stefaniak, Prezes Zarządu Inpro S.A.

Ranking TOP 100 Największych Firm Pomorza prowadzony przez Polska Dziennik Bałtycki to jedyne takie opracowanie na Pomorzu poparte analizą sytuacji gospodarczej w regionie, perspektywami rozwoju oraz komentarzami dotyczącymi sytuacji w kraju i na świecie. Do opracowania Rankingu TOP 100 były brane pod uwagę dane finansowe firm, min. przychody ze sprzedaży, EBIDTA, zysk/ strata brutto, zysk/ strata netto, wartość eksportu w tym sprzedaż do UE, nakłady na inwestycje, zatrudnienie.

Inpro S.A. zdobyła wiele nagród i wyróżnień oraz zajmuje wysokie pozycje w rankingach magazynów branżowych, jak np. 6. miejsce w regionie i 48. miejsce w kraju w rankingu Forbesa za 2009 r. w kategorii przedsiębiorstw najszybciej zwiększających swoją wartość, jak również 2. miejsce na rynku gdańskim w 2010, pod względem sprzedaży mieszkań, z udziałem w rynku na poziomie 9,4%. W ubiegłym roku zdobyła 2. miejsce w kategorii najbardziej rozpoznawalnej firmy deweloperskiej na rynku trójmiejskim, w badaniu Mieszkaniowa Marka Roku 2011. W tym roku Inpro otrzymało wyróżnienie Budowlana Firma Roku 2011 w kategorii Deweloper przyznawane przez branżowy miesięcznik Builder.