Osiedle OPTIMA na finiszu

Przyszli mieszkańcy rodzinnego osiedla OPTIMA w Gdańsku Jasieniu wkrótce otrzymają klucze do swoich wymarzonych mieszkań. Zakończenie inwestycji zaplanowano na koniec października, obecnie trwają już prace wykończeniowe. W aktualnej ofercie pozostało 77 mieszkań, wszystkie kwalifikują się do rządowego programu MdM. Do końca października można także skorzystać z oferty specjalnej – do każdego mieszkania miejsce postojowe naziemne oferowane jest gratis. Deweloperem i generalnym wykonawcą inwestycji jest INPRO.

Budowa osiedla rozpoczęła się w kwietniu 2016 r. i przebiega zgodnie z harmonogramem. Aktualnie na terenie inwestycji prowadzone są prace wykończeniowe.

OPTIMA powstała przy ul. Stężyckiej w Gdańsku Jasieniu w bliskim sąsiedztwie wjazdu na trójmiejską obwodnicę, która umożliwi przyszłym mieszkańcom dojazd do centrum w zaledwie 15 minut. W okolicy osiedla znajdują się także centrum handlowe Fashion House, ścieżki rowerowe i spacerowe, jezioro i liczne tereny rekreacyjne. Od 2018 roku INPRO zapewni także mieszkańcom kursowanie autobusu do osiedla.

W ramach inwestycji powstało sześć budynków z windami, ogródkami, oszklonymi balkonami, nowoczesną halą garażową i naziemnymi miejscami parkingowymi. Na terenie inwestycji zadbano o tereny zielone z małą architekturą, oczko wodne, duży plac zabaw i stojaki rowerowe. W dalszych etapach zaplanowano także boisko wielofunkcyjne, siłownię zewnętrzną i część usługową.

Osiedle będzie monitorowane i częściowo ogrodzone. Wokół inwestycji (wzdłuż ulicy Stężyckiej i Tadeusza Jasińskiego) zostanie zainstalowane oświetlenie drogi.

Wszystkie mieszkania w ramach osiedla OPTIMA kwalifikują się do rządowego programu dopłat Mieszkanie dla Młodych. W ramach pierwszego etapu inwestycji powstało w sumie 212 komfortowych mieszkań o funkcjonalnych układach. W aktualnej ofercie pozostało 77 lokali, o powierzchni od 41 mkw. do 66 mkw. Ceny mieszkań zaczynają się od 4.428 zł brutto za mkw. Do końca października br. w ramach oferty promocyjnej do każdego mieszkania dołączane jest miejsce postojowe naziemne w cenie lokalu.