Po trzech kwartałach Grupa Inpro uzyskała 8,6 mln zysku netto

Grupa Kapitałowa Inpro, jeden z czołowych trójmiejskich deweloperów notowanych na GPW w Warszawie, podsumowała wyniki po trzech kwartałach 2013 roku. Skonsolidowane przychody ze sprzedaży wzrosły o 67% r/r do 110,4 mln zł. Zysk brutto ze sprzedaży wzrósł o 48% do poziomu 24,9 mln zł. Zysk netto wyniósł blisko 8,6 mln zł i był wyższy o 87% w stosunku do wyniku zrealizowanego w analogicznym okresie roku ubiegłego.

Bardzo dobre wyniki osiągnęła również Spółka Inpro. Przychody ze sprzedaży za trzy kwartały 2013 r. wzrosły o 119% do poziomu 127,1 mln zł w odniesieniu do 58,0 mln zł rok wcześniej. Inpro SA wypracowała 14,7 mln zł zysku brutto ze sprzedaży czyli blisko czterokrotnie więcej niż po trzech kwartałach 2012 r., wówczas zysk brutto ukształtował się na poziomie 3,1 mln zł. Natomiast zysk netto Spółki wyniósł 12,0 mln zł w stosunku do 2,5 mln zł rok wcześniej.

Znaczna poprawa przychodów ze sprzedaży to przede wszystkim konsekwencja dużej ilości zakończonych projektów. Po dziewięciu miesiącach 2013 r. Inpro SA oddała do użytkowania budynki wielorodzinne B i C na osiedlu City Park, budynki wielorodzinne I i J na osiedlu Jabłoniowa oraz nie zgłoszono sprzeciwu wobec zamiaru przystąpienia do użytkowania łącznie 35 domów jednorodzinnych na osiedlu Wróbla Staw (z czego wydano klientom 21 domów). Natomiast spółka Domesta oddała do użytkowania w czerwcu 2013 budynek nr 9 na osiedlu Leszczynowym.

„Trzeci kwartał 2013 roku, pomimo dwóch miesięcy wakacyjnych, to dla nas okres bardzo udany pod względem sprzedażowym. Projekty prowadzone w ramach działalności całej Grupy Kapitałowej cieszyły się dużym zainteresowaniem ze strony klientów. Dodatkowo ilość podpisanych umów przedwstępnych rośnie z miesiąca na miesiąc, co pozwala z optymizmem patrzeć w przyszłość.” - mówi Piotr Stefaniak, Prezes Zarządu Inpro SA.

W trzecim kwartale 2013 r. Grupa Inpro podpisała 131 umów przedwstępnych brutto (106 umów netto). Dla porównania, w analogicznym okresie 2012 r. Grupa zawarła 122 umowy brutto, a w trzecim kwartale 2011 r. 104 umowy brutto. Największym zainteresowaniem cieszyły się dwie inwestycje - City Park ze względu na atrakcyjną lokalizację oraz Kwartał Kamienic z uwagi na możliwość wynajmu krótkookresowego zakupionego apartamentu. Narastająco za dziewięć miesięcy 2013 roku Grupa sprzedała łącznie 323 lokale (w rozumieniu umów przedwstępnych brutto), to jest niemal identycznie jak za dziewięć miesięcy ubiegłego roku, kiedy sprzedała 322 lokale.

Do końca września 2013 r. Inpro SA przystąpiło do realizacji nowych projektów deweloperskich: dwóch ostatnich budynków w ramach osiedla City Park (179 lokali) oraz projektów z otwartym rachunkiem powierniczym – Czwarty Żagiel (136 lokali) i kolejny etap osiedla Wróbla Staw mieszkania (93 lokale).

W III kwartale br. Grupa Kapitałowa Inpro przekazała łącznie 58 lokali mieszkalnych, czyli o 132% więcej niż w III kwartale 2012 roku, kiedy wydano 25 mieszkań. Narastająco za dziewięć miesięcy br. Grupa wydała łącznie 293 lokale, w porównaniu ze 139 lokalami w roku ubiegłym.

Na koniec br. Grupa planuje zrealizować następujące projekty: City Park – budynek D oraz Osiedle Leszczynowe – budynek nr 10. Spółka Inpro rozpoczęła również wydawanie kluczy do nowo wybudowanego budynku A w ramach inwestycji Chmielna Park. Przychód z wymienionych powyżej projektów, który zostanie zaksięgowany w 2013 r. powinien oscylować w przedziale
30-40 mln zł. We wrześniu 2013 r. Hotel Mikołajki uzyskał pozwolenie na użytkowanie. W ramach tej inwestycji w IV kwartale oddane zostaną do użytkowania sprzedane apartamenty, a pierwsze przychody z działalności hotelowej powiększą przychód Grupy w ostatnim kwartale bieżącego roku.