Udana pierwsza połowa 2011 r. dla Inpro S.A. 32% wzrost sprzedaży mieszkań

Inpro S.A., jeden z czołowych trójmiejskich deweloperów, notowany na GPW w Warszawie, podpisał w pierwszej połowie 2011 r. 219 przedwstępnych umów na sprzedaż mieszkań (brutto), czyli o 32% więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Sprzedaż w pierwszym półroczu okazała się wyższa od prognozy, wg której Spółka planowała popisać 195 umów. Uzyskany wynik pozwala Inpro S.A. podtrzymać założony plan na cały 2011 rok, który zakłada sprzedaż 390 mieszkań brutto o łącznej wartości 167,7 mln zł.

W pierwszym półroczu 2011 r. Inpro S.A. sprzedała łącznie 219 mieszkań i domów brutto (w rozumieniu umów przedwstępnych). Jest to o 32% więcej niż w tym samym okresie roku ubiegłego, kiedy to Spółka podpisała 166 umów na sprzedaż lokali mieszkalnych. Wartość sprzedanych mieszkań w pierwszej połowie 2011 r. wyniosła 82,6 mln zł brutto i była wyższa o 14,2 mln zł od wartości uzyskanej w roku 2010, kiedy to wyniosła 68,4 mln zł.

podpisane umowy przedwstępne
I półrocze 2011 I półrocze 2010 zmiana w %

w sztukach brutto

219 166 32%

w sztukach netto

197 152 30%

wartość brutto

82,6 mln 68,4 mln 21%

Sprzedaż lokali mieszkalnych Inpro S.A.

„Zgodnie z naszymi zapowiedziami, sprzedaż mieszkań wzrasta. Oczekujemy, że druga połowa bieżącego roku będzie również dobra. Podtrzymujemy plan sprzedania 390 lokali mieszkalnych brutto w całym 2011 roku. Na drugie półrocze przygotowujemy nową, bardzo ciekawą ofertę.” – mówi Piotr Stefaniak, Prezes Zarządu Inpro S.A.

W drugim półroczu 2011 r. Inpro S.A. planuje rozpocząć sprzedaż 367 lokali mieszkalnych
w kolejnych trzech projektach.

Pierwszym z nich jest strategiczna inwestycja City Park - osiedle sześciu jedenastokondygnacyjnych budynków z 509 lokalami, zlokalizowane na gdańskiej Zaspie. Spółka planuje rozpocząć sprzedaż dwóch kolejnych budynków C i D o łącznej ilości 168 lokali mieszkalnych.

Drugim projektem jest Osiedle Jabłoniowa z dziesięcioma czterokondygnacyjnymi budynkami mieszkalnymi. Jesienią br. Inpro S.A. zakłada sprzedaż II etapu inwestycji, w którym jest pięć budynków z 144 lokalami mieszkalnymi.

W III kwartale br. Inpro S.A. planuje również rozpocząć sprzedaż mieszkań w nowym projekcie mieszkaniowym – Osiedle Chmielna Park, zlokalizowanym na Wyspie Spichrzów Starego Miasta w Gdańsku. Tutaj do dyspozycji kupujących będzie 55 lokali mieszkalnych z etapu A.

Dobry wynik sprzedaży mieszkań uzyskany pierwszym półroczu 2011 r. oraz ambitne plany na drugą połowę br., pozwalają Inpro S.A. podtrzymać prognozę na cały 2011 rok, która zakłada sprzedaż 390 mieszkań brutto o łącznej wartości 167,7 mln zł brutto.