Znaczna poprawa wyników finansowych Grupy Inpro po pierwszym półroczu 2013 roku

Grupa Kapitałowa Inpro, jeden z czołowych trójmiejskich deweloperów notowanych na GPW w Warszawie, podsumowała wyniki za I półrocze 2013 roku. Skonsolidowane przychody ze sprzedaży wzrosły licząc rok do roku o 73% do 82,5 mln zł. Zysk brutto ze sprzedaży był wyższy o 51% i osiągnął poziom 18,6 mln zł. Natomiast zysk netto wyniósł 7,5 mln zł i wzrósł o 142% w stosunku do wyniku zrealizowanego w I półroczu 2012 roku.

Znaczna poprawa wyników to przede wszystkim konsekwencja dużej ilości zakończonych projektów w I półroczu 2013 r. Grupa Inpro ukończyła kilka inwestycji: City Park budynek B, budynki I i J na osiedlu Jabłoniowa, domy jednorodzinne na osiedlu Wróbla Staw oraz budynek nr 9 na osiedlu Leszczynowe.

Bardzo dobre wyniki w I półroczu 2013 roku odnotowała również Spółka na poziomie jednostkowym. Spółka osiągnęła wzrostu przychodu ze sprzedaży o 113%, generując 93,7 mln zł w stosunku do 43,9 mln zł w I półroczu 2012 roku. Inpro SA wypracowała 17,8 mln zł zysku brutto ze sprzedaży, czyli dwa razy więcej niż w I półroczu roku ubiegłego, kiedy to uzyskała 8,9 mln zł. Zysk netto wzrósł o 169%, z 3,8 mln zł w I półroczu 2012 roku do 10,2 mln zł w I półroczu br.

„Pierwsze sześć miesięcy oceniamy bardzo dobrze, a biorąc pod uwagę aktualna ofertę oraz plany sprzedażowe, oczekujemy, że kolejne miesiące będą również korzystne.” – mówi Piotr Stefaniak, Prezes Zarządu Inpro SA.

W I półroczu br. Grupa Kapitałowa INPRO przekazała łącznie 235 lokali mieszkalnych, czyli o 106% więcej niż w I półroczu 2012 roku, kiedy to Grupa wydała 114 mieszkań. Najlepiej przedstawia się marzec, w którym klucze do nowych mieszkań otrzymało 82 właścicieli. Dobrym miesiącem był także czerwiec – oddano wtedy 53 lokale. Pierwsze sześć miesięcy roku było również bardzo dobre dla INPRO SA, która przekazała łącznie 208 mieszkań, czyli o 154% więcej niż w I półroczu 2012 roku, kiedy to wydała 82 lokale mieszkalne.

INPRO SA i DOMESTA zanotowały nieznaczny spadek przedsprzedaży, rozumianej jako ilość podpisanych przedwstępnych umów sprzedaży lokali na realizowanych projektach, których suma wyniosła 192 umowy przedwstępne brutto, tj. jedynie o 4% mniej niż w I półroczu 2012 r.

Znaczna część obrotów Spółek INPRO, DOMESTA i Hotel Mikołajki przypadać będzie na drugą połowę roku 2013, kiedy to, przy założeniu braku opóźnień w procedurach administracyjnych związanych z uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie, zrealizowane zostaną następujące projekty: budynek nr 10 na osiedlu Leszczynowym, Chmielna Park budynek A, City Park budynki C i D oraz apartamenty w Hotelu Mikołajki.

W następnych kwartałach 2013 roku INPRO SA planuje wprowadzić do sprzedaży kolejne inwestycje, które znacząco zwiększą aktualną ofertę, są to między innymi Kwartał Uniwersytecki (215 lokali), City Park budynek E i F (173 lokale) oraz pierwsze 4 budynki z II etapu projektu Wróbla Staw Mieszkania. DOMESTA planuje wprowadzić do oferty budynek nr 13 na osiedlu Leszczynowym.